A tenisz- és golfkönyök

 A #teniszkönyök és #golfkönyök


A hétköznapi szóhasználatban tenisz- és golfkönyöknek nevezett mozgásszervi probléma nem más, mint a könyökízületet környékén található izmok túlerőltetéséből kialakult íngyulladás, azaz #tendinopátia.

Mindkét probléma nagyon hasonló mechanizmus révén alakul ki, és nem csak a sportolókat érinti, hiszen ők csupán az esetek 5-10 %-át teszik ki. A megerőltető fizikai munka, irodai munka, illetve bármely csuklót és könyököt túlerőltető tevékenység hatására kialakulhat.



Okozhatja közvetlen trauma is, de az esetek döntő többségében a hajlító/feszítő izmok túlerőltetése nyomán alakul ki, amikor az ismétlődő terhelés hatására az ín irritáltá válik, nem tud regenerálódni, így egy krónikus gyulladás alakul ki, mely a csonthártyát is érinti. A fájdalom akár az ujjakig is sugározhat.

Az esetek nagy részében rendkívül hatékonyan kezelhető konzervatívan, orvosi beavatkozást csak nagyon súlyos esetben igényel. Heveny gyulladás esetén első lépésként a túlterhelést kell megszűntetni. Ezt követően megkezdjük a feszes, túlterhelt izomzat és kötőszövet lágyrészkezelését, mellyel feloldjuk a kötőszövetben található letapadásokat, csillapítjuk a fájdalmat. Ezután megkezdjük az érintett izmok fokozatos erősítését, hiszen ezáltal tudjuk növelni az izmok teherbíró képességét, elősegítjük a megnyúlási képességük fejlesztését.

Kiegészítésként gyakran használunk #kinesiotape-t, #flossing szalagot, #köpöly-t a gyógyulás elősegítésére, valamint ajánlatos a kezelést #jégszauna-val is kiegészíteni. A #hidegterápia hatékonyan támogatja a szöveti regenerációt, javítja a vérkeringést, erős fájdalomcsillapító hatású, így remek kiegészítése a #manuálterápia-s kezeléseknek.

"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Foglalj időpontot hozzánk állapotfelmérésre, terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu




#budaörs #mozgásklinika #mozgásklinikabudaörs #gyógytorna #medicalfitness #fizikoterápia #manualtherapy #cryosauna #sérülés #könyök #fájdalom #kar #könyék #alkar #túlterhelés #gyulladás #sport #rehabilitation #állapotfelmérés

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam