Krónikus derékfájás

 #derékfájás #szegmentális #stabilizáló #training

A krónikus derékfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartozik, mellyel vendégeink felkeresik rendelőnket. Ez nem meglepő, hiszen a lakosság mintegy 80%-a tapasztal élete során legalább egyszer deréktájéki panaszokat.




A derékfájás hátterében meghúzódó egyik legjelentősebb tényező az ágyéki gerincet stabilizáló izmok gyengesége. Ha csigolyák egymáshoz képest stabilizáló, ún. mély törzsizmok gyengék, a mindennapi tevékenység során a gerincben kóros mikromozgások keletkeznek, mely a csigolyák és az őket körülvevő ízületi tok- és szalagrendszer túlterhelődéséhez vezetnek. Ha ez a kóros terhelés hosszabb időn keresztül fennáll az nem csupán fájdalomhoz, hanem porckorong problémákhoz, porckorongsérvhez vezethet. 

Első találkozáskor állapotfelmérés során pácienseinkkel részletesen átbeszéljük és körbejárjuk a panaszokat, hogy felderítsük mi állhat a probléma hátterében. Miután beazonosítottuk a panaszokért felelős tényezőket, közösen állítjuk fel a személyre szabott kezelési tervet.
A kezelések során első lépésben manuálterápiás módszerekkel igyekszünk csillapítani a fájdalmat, és helyreállítjuk a gerinc mechanikai eredetű eltéréseit. Amennyiben a páciensnél igazolódik az izomgyengeségéből eredő ún. szegmentális instabilitás fennállása, az izomerősítő tréninget ennek megfelelően építjük fel. 



A stabilizáló tréning elején első lépésben megtanuljuk tudatosan aktiválni az „alvó” állapotban levő, alul működő, gyenge mélyizmokat. A tréning során a nyomásviszonyok ellenőrzése révén tudjuk ellenőrizni, hogy az illető valóban megfeszítés alatt tartja-e ezeket a kulcsizmokat. A terápia végére a páciens képes lesz tudatos odafigyelés nélkül, megfelelően aktiválni a mélyizomzatát, ezáltal megszüntethető a gerincet érő túlterhelések mértéke. 

"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Várunk szeretettel Budaörsön!

📆 Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Bokarándulás és bokaficam