Állkapocsízületi fájdalom

#állkapocsízületi #fájdalom


Manapság egyre több szó esik az állkapocsízületi fájdalomról, hiszen nagyon sokakat érintő problémáról van szó. Ritkán gondolunk rá, de állkapcsunk felépítésében és működésében is megegyezik a testünk többi részén található ízületével.

Mi is az az állkapocsízületi #diszfunkció?

Az állkapocsízületi diszfunkció egy komplex tünetegyüttes, mely egyaránt okozhat ízületi fájdalmat, kattogást, a rágóízület körüli izmok fájdalmas feszülését, súlyos esetben pedig a mozgásterjedelem beszűkülésével is együtt járhat. Ekkor beszélünk #szájzár-ról, amikor az ízületi érintettség olyan súlyos, hogy a száj nyitása és zárása is akadályozottá válik. Nagyon gyakran jár együtt nyak- és vállfájással, fejfájással, valamint szédüléssel is társulhat.


Hátterében rendszerint egy komplex tartásbéli eltérés áll, ahol az ízület kimozdul a számára optimális helyzetéből, ami hosszú távon akár ízületi kopáshoz is vezethet. Ennek oka lehet közvetlen az ízületet ért trauma, gyulladás, éjszakai #fogcsikorgatás, hosszan tartó fogászati kezelése vagy a rágóizmok túlterheltsége.

Hogyan tud egy gyógytornász segíteni ebben?

A kezelés alapját rendszerint a #manuálterápia képezi, amely során a rágóízület környékén található feszes, fájdalmas izmokat, lágyrészeket lazítjuk fel, majd ízületi mobilizációs technikával segítjük az ízület optimális mozgását. Célzott erősítő gyakorlatokkal helyreállítjuk az izomerő egyensúlyt, de rendszerint nem elegendő csupán a rágóízületet kezelni. Ugyanis amennyiben fennáll egy rossz nyak-, és válltartás, ennek eredményeként megváltozik a rágóízülethez futó izmok lefutása is, így a probléma oki kezelését a tartásbeli probléma megoldása jelenti. Ennek kezelése szintén manuálterápiából valamint tartásjavító gyakorlatokból áll, mellyel helyreállítható a tartás béli probléma.

"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Várunk szeretettel Budaörsön!

Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu


#mozgásklinika #gyógytorna #állkapocs #rágóizület #rehabilitáció #medicalfitness #jégszauna #hidegterápia #fejfájás #nyakfájdalom #mozgásklinikabudaörs #gyógytornász #manualtherapy #manualtherapytechniques #physiotherapy #physio #manuálterápia #rehab #nyak #sporterhabilitáció #váll #panaszok #szédülés



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam