Lapocka tájéki panaszok

 Gyakran keresnek fel minket páciensek #lapocka tájéki panaszokkal



Íme néhány gyakori ok, mely a probléma hátterében állhat:


Rotátor köpeny érintettség
Már korábbi cikkekben is említettük, hogy a #vállízületi problémák egyik igen gyakori oka a stabilizáló és mozgató funkciót betöltő izmok közötti egyensúly felborulása, melynek következtében az ott futó inak, izmok túlterheltté, fájdalmassá válnak, ekkor beszélünk #rotátorköpeny szindrómáról.


Nyaki porckorongsérv
Bár meglepő lehet, de a #nyakiporckorong érintettség gyakran intenzívebb panaszokat okozhat a kisugárzási zónában, mint magán a nyaki gerincen. Így jellemző a lapockába sugárzó fájdalom is, mely megtévesztő lehet a páciens számára, ha ő csupán vállproblémára gyanakszik.


Lapocka körüli #izomdiszbalansz
Szintén nagyon gyakori probléma a lapocka körüli izmok egyensúlyának felborulása, mely következtében a feszes, rövidült izmok elhúzzák a lapockát a megfelelő pozíciójából, a gyengült izmok pedig ezáltal még tovább nyúlnak, így feszes, fájdalmas letapadások alakulnak ki a lapocka körüli szövetekben.


Tartási problémák
A lapockazáró izmok gyengesége gyakran hozzájárul a #hanyagtartás kialakulásához, mely következtében fájdalmas csomók, letapadások alakulhatnak ki a lapocka körül. Azonban az erőltetett, természetellenes kényszertartás, – melyet a hétköznapi paciensek korrigált tartásnak vélnek – szintén komoly panaszok kialakulásához vezethet. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a tartáskorrekciót nem elegendő csupán nap közbeni odafigyeléssel elérni, hanem a rossz pozíciót fenntartó izmok kilazításával, valamint a tartó izmok erősítésével kell a tartásjavításra törekedni.


Belszervi problémák
Amennyiben a panaszok nem javulnak az adekvát, rendszeres mozgásterápia hatására sem, érdemes kivizsgálni, hogy vajon állhat-e belszervi probléma a háttérben. Ilyenkor javasolt lehet a belgyógyászati kivizsgálás, hiszen például a szív- és légzőrendszeri betegségek is okozhatnak lapockába sugárzó fájdalmat.


Minden esetben fontos, hogy szakemberhez forduljunk, hiszen így tudunk a leghatékonyabban tartós javulást elérni a panaszokban. Egy #állapotfelmérés keretén belül alaposan átbeszéljük a panaszokat, majd a #mozgásszervi vizsgálattal eldöntjük, hogy vajon mi állhat a probléma hátterében. Ezt követően személyre szabott terápiás tervet állítunk fel, ahol #manuálterápia-val és #gyógytorna gyakorlatokkal törekszünk a mihamarabbi gyógyulásra.


"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"


Várunk szeretettel Budaörsön!

Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu







#manualtherapy #rehabilitáció #ízület #gyulladás #medicalfitness #fizikoterápia #budaörs #mozgásklinika #mozgásklinikabudaörs #sérülés #jégszauna #hidegterápia #manualtherapy #manualtherapytechniques #physiotherapy #physio #rehab #akutfájdalom #váll #vállfájdalom #lapockafájdalom #fejfájás #nyakfájás

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam