Hány éves korban érdemes elkezdeni rendszeresen sportolni és mit❓🤔

#gyerekek és a #sport

Hány éves korban érdemes elkezdeni rendszeresen sportolni és mit?

Minél kisebb korban kezdi el a gyermek a sportot annál jobb?

És még számtalan ilyen kérdés felmerül bennünk, miután a gyermekünk elkezdte az óvodát.
Ezekre a kérdésekre nagyon sok féle különböző választ találhatunk. Az összes kutatásból, cikkből, szakvéleményből egyértelműen kiderül, hogy a gyermekek életében a sport nélkülözhetetlen. 



Ez természetes, de mikor kezdjük?

Nagyon fontos, hogy 1-6 éves korig nem érdemes heti többször sportolni vinni a kisgyermekünket, célszerűbb bármilyen más fizikai tevékenységgel lekötni őket, levezetni az energiájukat. Gondolhatunk itt pl. a játszótéren eltöltött időre, fogócskára, bújócskára, mászókázásra, kismotorozásra, biciklizésre és tulajdonképpen bármire, ahol új helyzetek, érzetek, helyek, játékok vannak, amelyeknél nem a szabályok betartása a fontos, hanem annak élvezeti értéke.

Azonban 6 éves kor felett ajánlott fokozatosan elkezdeni a sportszerű mozgást is, akár többször egy héten is. Mivel ebben a korban fejődnek a legjobban a koordinációs képességek pl.: egyensúlyozás, térbeli tájékozódás, mozgásérzékelés, reakció-reagálás, vagyis az alapvető mozgástanulás. Ezek idegrendszeri hátterű képességek, melyek 13 éves korig nagyon jól fejleszthetők.

Tehát a legideálisabb kor a rendszeres sportolásra a 6-13 éves kor.

Ezekben az években bármilyen mozgásformát érdemes választani, amihez kedve van a gyermeknek. A rendszeres sport által a gyerekek nem csak a fent említett mozgásformákat fogják a lehető legjobb módon elsajátítani, hanem megtanulnak sportszerűen versenyezni, nyerni, veszíteni és csapatban dolgozni, s mindebből későbbi életük során jelentős mértékben profitálhatnak.

Ezekben az években bármilyen mozgásformát érdemes választani, amihez kedve van a gyermeknek. A rendszeres sport által a gyerekek nem csak a fent említett mozgásformákat fogják a lehető legjobb módon elsajátítani, hanem megtanulnak sportszerűen versenyezni, nyerni, veszíteni és csapatban dolgozni, s mindebből későbbi életük során jelentős mértékben profitálhatnak.

Sok szeretettel várjuk rendelőnkben a gyerekeket egyéni, személyre szabott gyógytornára!
Különböző technikákkal, módszerekkel és eszközökkel dolgozunk, ezáltal a gyerekek számára is izgalmas és változatos feladatokkal várjuk őket!

Tartásjavító gyógytorna gyerekeknek (4-10 éves korig)

Játékos formában megismerkedünk a helyes testtartássál, gerincbarát mozgásformákkal és kialakítjuk a testtudatot. Óvodás és általános iskolás gyerekek számára ajánljuk ezt a tornát, ilyenkor még könnyen kialakítható a gerincvédő mozgásminta és beépíthető a mindennapjaikba. Ezzel a vidám, játékos órával megelőzhetjük a (scoliosis) gerincferdülés és lúdtalp kialakulását vagy csökkenthetjük ezek súlyosbodását. Az óra felépítése: lúdtalp torna, gimnasztika, játékok eszközzel, egyensúlyfejlesztés, lazítás.

Gyógytorna gyerekeknek (10-15 éves korig)

Várunk szeretettel mindenféle mozgásszervi problémával rendelkező gyerkőcöt. Trauma, törés, szalagszakadás, sport sérülés utáni rehabilitáció.
Nagyon fontos számunka a sérülések megelőzése ezért prevenciós gyógytornára is várjuk a sportoló gyerekeket.
Ha valamilyen labdajátékot űzöl rendszeresen, egyoldali terhelést végzel:
- kézilabda - kosárlabda - tollaslabda - fallabda
 
Nagyon fontos számodra a sportspecifikus erősítés és a rövidült izmok megfelelő nyújtása. Prevenciós tornával 11-15 éves korig könnyen csökkenthetjük az egyoldali terheléstől kialakuló sérülések kockázatát.

Várunk szeretettel Budaörsön!

Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam