Sí és Snowboard sérülések

 #sí #snowboard #sérülés


Téli időszak kedvelt sportja a síelés, illetve snowboardozás, amelyek sajnos sok sérüléssel járhatnak. 🎿⛷

Melyek ezek a sérülések, illetve milyen rehabilitációs eljárások lehetségesek egy- egy sérülés kialakulását követően nézzük meg.



♦️ MCL- Térd belső oldalának a szalag szakadása

A térd belső oldalán található mediális oldalszalagok összekötik a térdet összekapcsoló csontok végeit. Végső célja, hogy megakadályozza a térd teljes behajlítását, fenntartva a megfelelő működést. A hideg időjárás önmagában is káros hatással lehet a térdre. Síelés vagy snowboardozás közben MCL-szakadás előfordulhat, ha az egyik láb a másikra esik.

A sérülés következtében erős fájdalmat, valamint zúzódásokat és duzzanatot tapasztalhatunk.

A megfelelő fájdalomkezelés segít leküzdeni ezt a sérülést, és visszatérni a fájdalommentes életmódhoz. Fontos az orvosi diagnózis képalkotó vizsgálatot követően, ugyanis a szakadás mértéke megszabja azt, hogy kell-e műtét vagy sem. Klinikánkhoz lehet mindkét esetben fordulni, akár műtétet követő rehabilitációban is tudunk segíteni, akár konzervatív terápia során manuálterápiával, illetve személyre szabott gyógytorna program felállításával helyre tudjuk állítani a megfelelő funkcionális működést.

♦️ ACL szakadás vagy szakadás

Mint az egyik leggyakoribb sportsérülés, az ACL sérüléseknek van kitéve minden olyan sportban, amely gyors manőverezést igényel. A síelés és a snowboardozás egyaránt tartalmaz olyan hirtelen kanyarokat, amelyek potenciálisan ACL-szakadást okozhatnak. Az ACL sérülések akkor fordulnak elő, amikor az emberek álló helyzetben elfordulnak, túlnyúlnak vagy hirtelen megállnak. Az ACL-sérülést szenvedők gyakran „pattanó” hangot észlelnek. A sérülés egyéb jeleit is tapasztalják majd, mint a fájdalom például, de jelentős duzzanattal is járhat a sérülés. Kezelési eljárás az előbb említett módon.

ℹ️ Síelés közben sokszor elöfordulnak törések, amelyek rehabilitációjában gyógytornász-manuálterapeutáink a rögzítés levételétől számítva ❗️másnap❗️ már el tudják kezdeni a rehabilitációt❗️

Ezenkívül előfordulhatnak izomhúzódások, rossz mozdulatokból vagy túlerőltetésből fakadó problémák, melyek esetén fontos, hogy ne pihentessük és jegeljük, hogy majd úgy is elmúlik, hanem forduljunk minél hamarabb manuálterapeutához.

Általánosságban elmondható, hogy a kezelések időtartama addig fog tartani, mint amennyi idő után jelentkezik nálunk a páciens (egyéni eltérések lehetnek), így ha fáj valamink ne halogassuk sokáig a probléma megoldását.🤓✊


"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"


Várunk szeretettel Budaörsön!


📆 Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára: https://mozgasklinikabudaors.hu


😷 maszk ✅
😷 fertőtlenítés ✅
😷 egyéni terápia ✅



#mozgásklinika #manuálterápia #gyógytorna #síelés #télisportok #rehabilitáció #medicalfitness #jégszauna #hidegterápia #kinesiotape #budaörs #mozgásklinikabudaörs #gyógytornász #manualtherapy #manualtherapytechniques #physiotherapy #physio #fitnessterem #síbalesetek #rehab #térd #boka #szalagszakadás #acl #mcl #sporterhabilitáció

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam