Manuálterápia - Gyógytorna - Medical Fitness

#manuálterápia #gyógytorna #medicalfitness


Sokszor találkozunk rendelőnkben azzal a kérdéssel, hogy mennyi ideig fog tartani a rehabilitáció/ kezelések időtartama?

Ez a válasz nem is olyan egyszerű, ahogyan elsőre gondolnánk, mert egyrészt számos dologtól függ, például ki milyen probléma miatt keress fel minket, milyen életkorban jár, sportol/sportolt-e, otthon végzi-e rendesen a kiadott feladatokat és itt még sorolhatnánk az egyéb tényezőket…

De nézzük is meg, hogyan gondolkozunk erről mi gyógytornászok, mi áll az egyénre szabott terápiák időbeli felállítása mögött.

Ha az egyén képességeinek szintjét vesszük figyelembe háromlépcsős modellben gondolkozhatunk.

Nálunk a Budaörsi Mozgásklinikán a gyógytorna programokat megelőzik a manuálterápiás kezelések legtöbb esetben, melyek által egy gyorsabb és fájdalom mentes állapotot érhetnek el rendelőnkhöz forduló betegeink, melyet követ a kombinációs kezelés (manuálterápiával kombinált gyógytorna), majd eljutunk a gyógytornához, amit részleteznénk jelen cikkünkben. (manuálterápiával kapcsolatos cikket lásd korábban írt cikkünkben)



A gyógytornánál az első szint a kognitív fázis szakasza, ahol a páciens legfontosabb feladata az, hogy megértse „MIT KELL CSINÁLNI?”. 

A mozgások itt általában lassabbak, kevesebb ismétlés számmal dolgozunk, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. A feladatok elvégzéséhez nagymértékű kognitív aktivitás szükséges, sokszor az első időszakban a betegek beszámolnak arról, hogy nem csak testileg fáradnak el, hanem „agyban” is a terápiás alkalmak végére. 

Ennek a szakasznak lényeges eleme, hogy tükör előtt végeztetjük a feladatokat a páciensekkel, így le tudják önmagukat is ellenőrizni, így a testtudatot tudjuk javítani és ezáltal a beteg compliance is nő. Itt még nekünk gyógytornászoknak sok feladata szokott lenni, minden helyzetet be kell állítanunk megfelelően, illetve a hibásan végzett feladatokat korrigálni kell.
Ennek a fázisnak akkor van vége, amikor a páciens a látottak alapján megfelelően tudja kivitelezni a feladatokat.

Második fázisban a mozgások már folyamatosabbak, hatékonyabbak. Kevesebb kognitív aktivitás is elég, a mozgásoknak egy része tudatosan kontrollált. Ebben a fázisban térünk rá az eszközös feladatokra és egyéb kiegészítő szerekre, mint például a StrapTherapy-re, ami a nyújtási feladatokban nagyon nagy segítségünkre szokott lenni.
Elkezdjük a környezetet megváltoztatni, bevezetünk instabil felszíneket a terápiás szakasz végén.
Ennek a fázisnak az a vége, amikor a mozdulatok már automatikussá válnak.

A harmadik fázisban a mozgások nagyrésze automatikusan kontrolláltak, a gyakorlatok eredmény orientáltak. Klinikánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy saját – privát edzőteremmel rendelkezik, így a pacienseinkkel a terápia „végső szakaszában” a konditeremben folytatjuk a terápiás programot.

Ez nem más, mint a Medical Fitness, azaz gyógytornászok által vezetett személyi edzés.

Fontos, hogy itt nem az történik, hogy mindenkiből testépítőt szeretnénk varázsolni, hanem a cél az lenne, hogy már a stabilizált-fájdalmatlan állapotot fenntartsuk megfelelően végzett mozgásterápiával egy életen át. Lehet ez súlyzós, funkcionális, szabad testsúlyos, fitnesz gépeken történő edzés, ez mindig a pácienssel történt egyeztetésnek megfelelően zajlik.

KIEMELNÉNK!!, hogy nem megfelelően végzett gyakorlatokkal, illetve kevés óraszámban végzett gyakorlatokkal a panaszok kiújulhatnak és inkább lépünk kettőt hátra, mint egyet előre. Ezért ajánljuk legalább két alkalommal a közösen végzett Medical Fitness programunkat pácienseink számára!

Ha felkeltettük érdeklődésedet, vagy szeretnél többet megtudni a nálunk folyó terápiákról gyere el állapotfelmérésre és állítsunk fel közösen egy személyre szabott terápiás tervet, ami számodra is megfelelő!

Várunk Budaörsön!

“Gyógyító testmozgás professzionális szinten!”


Jelentkezz be online állapotfelmérésre, terápiára:
https://mozgasklinikabudaors.hu

  • maszk 
  • fertőtlenítés 
  • egyéni terápia 





#budaörs #mozgásklinikabudaörs #gyógytornász #manualtherapy #manualtherapytechniques #mozgasklinika #physiotherapy #physio #fájdalom #jégszauna #fitnessterem #masszázs #kinesis #hidegterápia #térdféjdalom #derékfájdalom #run #runner #futó #futóedzés #running #sarokfájdalom #vádlifájdalom #váll #hát #nyak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam