Kézilabdás sérülések


A kézilabda egy intenzív, kontakt sport így gyakori a sportolók körében a különféle mozgásszervi sérülések előfordulása.



Az egyik leggyakoribb sérülés, mellyel a kézilabdásoknál találkozhatunk a bokaízületet érintik. Amennyiben az ugrások-landolások közben rossz pozícióban ér a láb talajt, könnyen megsérülnek a láb külső oldalán található szalagok, melyek részleges vagy akár teljes szakadást is elszenvedhetnek. Műtéti ellátásra csak nagyon ritkán van szükség, így a rehabilitációban kulcsfontosságú szerepet kap a fizioterápiás kezelés. Manuálterápiával csillapítjuk a fájdalmat, biztosítjuk a kötőszövet optimális regenerációját. Flossingot és #kinesiotape-t használunk a kezelés kiegészítésére, majd ha a fájdalom enyhült, megkezdjük a bokastabilizáló, proprioceptív tréninget az egyensúly és izomerő helyreállítására.


A kézilabda igen nagy mértékben igénybe veszi a vállízületet, így gyakran alakulnak ki mind akut, mind krónikus, fáradásos sérülések az ízületben.
A vállízület egyik jellemző sérülése a ficam, mely az erőteljes, repetitív dobó mozgások következtében tud kialakulni, ha az elülső szalagrendszer extrém terhelésnek van kitéve. Az ellátása az esetek döntő többségében nem igényel műtéti beavatkozást, így konzervatívan kezeljük azt. A kezdeti stádiumban a fókuszban a vállízület védelme áll, hogy a szalagok megfelelően tudjanak regenerálódni, majd fokozatosan visszavezetjük a vállízület valamennyi irányba történő mozgását, hogy az ízületi mozgásterjedelmek helyre tudjanak állni. Mindezt intenzív stabilizáló tréninggel egészítjük ki, mellyel biztosítjuk a megfelelő dinamikus stabilizálást. 

Szintén gyakori problémát jelentenek a vállízületi fájdalmak, melyek hátterében az ízület fokozott terhelése, valamint a mozgató és stabilizáló izmok diszbalansza áll. Jellemzően bizonyos provokáló mozdulatokra, mélyen az ízületben vagy a vállízület csúcsán jelentkezik fájdalom, melynek kezelését manuálterápiával és mozgásterápiával végezzük. Először a feszes, fájdalmas kötőszöveten dolgozunk, majd mobilizációs technikákkal segítjük az ízületen belüli mozgások helyreállítását, ezáltal csökkentve a mozgások során nyomás alá kerülő képletek kompresszióját. A kezelés oki terápiáját azonban a vállízületi stabilizáló rendszer és a lapocka körüli izmok megerősítése jelenti, így tudjuk biztosítani, hogy a panaszok ne térjenek ismételten vissza.


#térdízület -i sérülések
A letapadt láb mellett történő gyors irányváltó mozgások során könnyen kialakulhat a térdízületet stabilizáló szalagok részleges vagy teljes szakadása. Amennyiben a szakadás teljes, gyakran műtéti ellátással pótolják a szalagot, melyet egy alapos rehabilitációs tréning követ. Ha kíváncsi vagy a keresztszalag szakadások rehabilitációjára, nyomon követheted oldalunkon Széphalmi Júlia történetét, akivel jelenleg pont ezen dolgozunk. 


A sérülések másik gyakori csoportját képezik a különféle izomhúzódások- és szakadások, melyek test szerte bárhol jelentkezhetnek. Jellemző a comb feszítő- és hajlító, a combközelítő, valamint a lábszár izmainak sérülése. Ezek táptalaját gyakran a kötőszövet fokozott feszülése áll, mely jelentősen megnöveli az izomszakadások rizikóját. A terápia legnagyobb részét az érintett régió lágyrészmanuálterápiás kezelése képezi, mellyel biztosítjuk a kötőszövet gyors és optimális regenerációját, valamint a fájdalom csillapítását. Ezt követően fokozatosan megkezdjük az érintett izmok erősítését és nyújtását, hogy mind az erőt, mind a flexibilitást helyre tudjuk állítani az adott területen.


A sérülések terápiáját #jégszauna kezeléssel egészíthetjük ki, mely javítja a szövetek keringését és tápanyag ellátását, csillapítja a fájdalmat, így elősegíti, hogy a regeneráció mihamarabb végbe mehessen. Mivel teljes test kezelést végzünk, így kiválóan alkalmas a test több területén előforduló probléma egyidejű kezelésére is.

“Gyógyító testmozgás professzionális szinten”

Várunk szeretettel Budaörsön!

Bejelentkezés állapotfelmérésre, terápiára




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam