Futók legelterjedtebb sérülése - #futótérd



#futás #run #manuálterápia
 

Az elmúlt időszakban egyre több futó jelentkezik nálunk állapotfelmérésre különböző problémákkal. 

De nézzük is, hogy mik a leggyakrabban előforduló problémák, tünetek amikkel szoktak nálunk jelentkezni❓

Talán az egyik legelterjedtebb sérülés a futók körében a #futótérd, ami nem más, mint az iliotibialis szalag szindróma néven is elterjedt tünetegyüttes. Leggyakoribb tünetei a térd külső részén megjelenő fájdalom, térdkalács körüli fájdalom, illetve hosszabb ülés után is jelentkezhet ez a fájdalom.



Kialakulásában szerepet játszik a mozgás közben végzett térdhajlítás, amikor is a tractus iliotibialis érintkezik a combcsont külső részével. Futásközben, ahogyan folyamatosan váltakozik a térd nyújtás – hajlítás könnyen kialakulhat a szalag gyulladása. Illetve nem megfelelő futó technika következtében az elrugaszkodások és leérkezések biomechanikailag nem lesznek megfelelőek, így túlterhelté válhat az ízület és sérülnek a környező izmok.

A futótérd problémakörének megoldása manuálterápiával kezdődik, ahol a letapadt lágyrészeket oldjuk különböző technikákkal. Ez azért fontos, mert amíg a szövetek le vannak tapadva addig a fájdalom is fenn fog állni, hiába kezdenénk el erősíteni. A fájdalom az mindig egy olyan tünet, aminek fel kell hívnia a figyelmünket arra. hogy ott a szöveti struktúrában valami sérült, nincs a megfelelő helyen. Ez lehet túlterhelésből fakadó, rosszul kivitelezett gyakorlatok miatt, hirtelen elkezdett sportolás miatt megjelenő, illetve ha nem megfelelő mennyiségű időt fordítunk bemelegítésre/nyújtásra akkor is kialakulhat. 

Amikor a fájdalom eltűnt, azaz szöveti szinten helyreállítottuk a folyamatot akkor jöhet a következő lépes, hogy ezt a helyreállított helyzetet megtartsuk, ehhez kell a gyógytorna/sportrehabilitáció. 
A feladatokat egyénre szabottan, fokozatosan építjük fel. Zárt, majd nyíltláncú gyakorlatokat végzünk az ízület védelmi szempontoknak megfelelően, illetve koncentrikus és excentrikus gyakorlatokkal stabilizáljuk a sérült területet körülvevő izmokat. A rehabilitáció során sportspecifikus terhelést végzünk, összeállítunk megfelelő bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat, amiket edzés előtt és után is lehet végezni önállóan. A cél a futáshoz való visszatérés fájdalom mentesen. Ehhez több tényezőnek kell megfelelnie, amire specifikus tréning anyagot állítunk össze. A tréning során az erőt, állóképességet, rugalmasságot, egyensúly és koordinációt fejlesztjük.

Sokat találkozunk a combizmok különböző húzódásaival/rándulásaival vagy egyéb túlerőltetésekből fakadó letapadásokkal, amik különböző mértékű fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezetnek. Több esetben fordulnak hozzánk az Achilles-ín és a vádli (triceps surrae) különböző sérüléseivel is. Más esetekben pedig a talp és ujjak különböző fájdalmaival fordulnak hozzánk.

Ha bármilyen fájdalmad jelentkezik futás közben vagy már van egy régebben húzódó fájdalmad, de nem tudod, mit lehetne tenni vele akkor ne várj vele, jelentkezz be hozzánk állapotfelmérésre és Mi segítünk neked!

Foglalj időpontot online, szeretettel várunk!

Első alkalommal megvizsgálunk és elkezdjük a manuálterápiás vagy gyógytorna kezelést is! 


#budaörs #mozgásklinikabudaörs #manualtherapy #manualtherapytechniques #mozgasklinika #physiotherapy #physio #fájdalom #medicalfitness #gyógytorna #jégszauna #masszázs #kinesis #hidegterápia #térdféjdalom #derékfájdalom #runner #futó #futóedzés #running #sarokfájdalom #vádlifájdalom #váll #hát #nyak #húzódás #ficam #achilles #rehabilitáció #sportrehab

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam