Porckorongsérv - De mi is ez, miért és hogyan alakul ki?




Heti cikkünk témája a discus hernia, azaz a porckorongsérv. Az elmúlt időszakban egyre többen kerestek meg minket már diagnosztizált vagy “lappangó sérvvel”, ami gyógytornászaink által végzett állapotfelmérés során talált tüneteket követô képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően diagnosztizált porckorongsérvek lettek. 

De mi is ez, miért és hogyan alakul ki?

A porckorong az évek előrehaladtával öregszik, veszít rugalmasságából, nedvességéből. Kialakulásához hozzájárulhat nagyobb súlyok emelése - nagyobb terhelés, de ugyanúgy ülőmunka következtében is kialakulhat a gerinc folyamatos statikus terhelése miatt. A gerinc nem lesz képes a ráható erőknek ellenállni és egy hirtelen trauma vagy folyamatos degeneráció következtében kialakul a kórkép. 



Honnan tudjuk, hogy “sérvünk” van? 
Hogyan ismerjük fel és kezdjük el a problémakör megoldását?

Sokszor derékfájdalommal indul (lumbágóval másnéven), ami mozgáskorlátozottsághoz, feszesség érzethez /izomspazmushoz/, álmatlansághoz vezet. Sokszor nem kerül időben felismerésre, ami ahhoz vezet, hogy már nem csak “kitüremkedés” (protrusio) állapotában találkozunk betegeinkkel, hanem már ott van a konkrét sérvesedés (hernia). 

Ezért is hangsúlyozzuk, hogy enyhe derékfájdalom esetèn is forduljunk szakemberhez! 
Gyógytornászaink speciális tesztekkel differenciál diagnosztizálják, hogy pontosan az a derékfájdalom milyen eredetű (lágyrész, csont, izület), ezután felállítják a terápiás tervet és szükség esetén ha a tesztek pozitívak képalkotó diagnosztikára továbbküldjük a betegeket a pontosabb kép kialakítás végett, hogy a lelet meglétével személyre szabott terápiát tudjunk nyújtani számukra. 

Protrusio-kitüremkedés esetén a legfőbb célunk, hogy ne alakuljon ki hernia-sérv. Ha kialakult már a sérvesedés célunk, hogy kisugárzó tüneteket megszüntessük ha már fennállnak, ha nem alakultak még ki akkor pedig elkerüljük őket. 

Fájdalom csillapítása elsőkörben manuálterápiával történik. 
A kitüremkedés/sérv miatt a gerinc instabillá válik, a környező szövetek feszessé válnak, aminek következtében fájdalom lesz az érintett területeken, ami később kisugározhat egyéb területekre is. 
Ha a fájdalom csökkent, megszűnt elkezdjük gyógytorna/sportrehabilitációs programunkat, aminek az alapja a stabilizàció. Legfontosabb, hogy a gerinc környéki stabilizáló-tartó izmokat megerősítsük, hogy egy erős-stabil izomfűző kialakuljon. 

Klinikánkon 6 hetes stabilizáló programmal stabilizáljuk a legfontosabb izmokat, majd ezt követve gyógytorna segítségével egész életen át tartó fájdalom mentes mozgásterápiás program összeállításán, begyakorlásán dolgozunk pácienseinkkel személyre szabottan.

Kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal!

“A Te fájdalmad a mi dolgunk!”

Jelentkezz be online állapotfelmérésre, terápiára: https://budaors.mozgasklinika.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam