Gyakori sérülések az asztaliteniszben



#asztalitenisz #pingpong #manuálterápia #gyógytorna

Az asztalitenisz egy dinamikus, rendkívül jó koordinációt, gyors reakcióidőt és jó ízületi helyzetérzést igénylő sport.

Amennyiben a testen különféle diszbalanszok állnak fenn, rendkívül megnő a sérülések és fájdalmak kialakulásának rizikója így minden esetben fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni ezeket már a prevenció keretein belül, valamint, ha már kialakult a probléma, manuálterápia és gyógytorna segítéségével biztosítsuk a megfelelő, alapos rehabilitációt.

Az izomláz, a mozgásszervi fájdalmak enyhítése és a gyors regeneráció támogatására pedig a #jégszauna -t is ajánljuk a sportolók figyelmébe, mely az optimális teljesítményt jelentősen elő tudja segíteni.



Melyek a gyakori sérülések az asztaliteniszben és hogyan tudunk segíteni rajtuk?

Teniszkönyök
Az egyik leggyakoribb probléma, mely az asztaliteniszesek jelentős részét érinti az a teniszkönyök. A teniszkönyök jellemző tünete a könyökízület külső részén jelentkező fájdalom, mely súlyosabb esetben akár az alkarra, csuklóra is kiterjedhet. Jellemzően a repetitív csukló és könyökízületi mozgás következtében kialakul egy irritáció az alkari feszítő izmokon, mely a csonthártyát és a környező szöveteket is érinti. Szerencsére manuálterápiával és egyénre szabott gyakorlatokkal igen hamar jelentős javulást tudunk elérni, így akár néhány kezelés után megszabadulhatunk a kínzó fájdalomtól.

Bokaficam
Szintén gyakori sérülés a bokaízületi ficam, mely az intenzív, dinamikus mozgás közben egy rossz lépésnél szokott kialakulni, azonban sokszor a korábban meglévő izomdiszbalanszok is hozzájárulnak a sérülési rizikó növeléséhez. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb megkezdjük a sérülés utáni rehabilitációt, hiszen egy nem megfelelően kezelt bokaficam akár a későbbiekben krónikus instabilitáshoz és visszatérő ficamodást okozhat.

Térdízületi sérülések
A térdízület sérülései rendszerint a hirtelen, gyors irányváltások következtében alakulnak ki, mely érintheti akár a szalagokat, a meniscusokat, vagy akár a környező izmokat is. Rendszerint nagy fájdalommal és duzzanattal járnak együtt, mely akár hónapokra kiterjedő kényszerpihenőt is jelenthet. Ahhoz, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb legyen a felépülés és így gyorsabban vissza tudj térni a sporthoz, nélkülözhetetlen lesz a megfelelő rehabilitáció, melyet érdemes minél korábban megkezdeni.

Vállízületi fájdalom
Az asztaliteniszezők körében gyakori jelenség a vállízületi fájdalom kialakulása, mely akár akut sérülés, akár krónikus túlterhelés következtében kialakulhat. A mozgás közben folyamatos, intenzív, egy oldali terhelésnek van kitéve vállunk, mely önmagában is jelentős provokáló tényezőt jelent a különféle vállízületi bántalmak megjelenésben. Rendszerint ehhez társulnak a már meglévő izomdiszbalanszok, helytelen neuromuszkuláris kontroll és a rosszul koordinált mozgás, mely súlyosbítja a problémákat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy alaposan körbejárjuk és orvosoljuk a sérülések táptalaját képező problémákat, valamint az aktuális panaszokat is mihamarabb megszüntessük.

Izomhúzódások
Gyakori jelenség a hirtelen mozgások következtében fellépő izomhúzódás, mely test szerte bárhol jelentkezhet. Ezek hátterét jellemzően az izom hosszának, rugalmasságának és/vagy erejének problémája okozza, így mindig komplex kezelést kell nyújtanunk ahhoz, hogy a problémát maradéktalanul orvosolni tudjuk.

“Gyógyító testmozgás professzionális szinten!”

Jelentkezz be online állapotfelmérésre, terápiára: https://budaors.mozgasklinika.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam