Guggolás és a manuálterápia - part 1




A guggolás az egyik legismertebb és legszéleskörűbben alkalmazott alsó végtagot erősítő gyakorlat, mellyel szinte minden edzéstervben találkozhatunk, legyen szó otthoni edzésről, pilates óráról vagy akár #CrossFit -ről, sőt, még a rehabilitációban is közkedvelten alkalmazott a gyógytornászok által. 

Sokak számára azonban egy igencsak rettegett gyakorlat, kiváltképp, ha #térdízület -i panaszokkal küzd az illető. Gyakori jelenség a ropogás és #fájdalom guggolás közben, melyek könnyen elijeszthetnek nem csupán a guggolástól, hanem testmozgástól is.

Azonban, ha azt megfelelő technikával végezzük, az emberek döntő többsége számára egy nagyon hatékony és hasznos gyakorlat lehet, hiszen kiválóan fejleszti a #csípő -és #térd körüli izomzatot, valamint a törzsizmokat is aktiválja.




Mely #panaszok léphetnek fel guggolás közben?

Ropogás 
Az egyik leggyakoribb panasz, melyet a páciensektől hallunk a térd ropogása guggolás közben, mely igen kétségbeejtő lehet. A kutatásokban azonban arról számolnak be, hogy az emberek 99(!) százaléka tapasztal ropogást a térdében, és az esetek jelentős részében nem komoly ízületi károsodás áll a panasz hátterében. Amennyiben nem társul jelentős fájdalom a mozgáshoz, rendszerint a ropogás vagy az ízületi térben levő apró buborékok kipukkadása, vagy ínak, szalagok csontos felszínen történő átpattanása okozz a furcsa hangot. Ha azonban a ropogáshoz súlyos fájdalom, mozgáskorlátozottság vagy duzzanat társul, az különös figyelmet érdemel, mellyel mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Fájdalom 
Szintén nagyon gyakori a térdízületben jelentkező fájdalom guggolás közben, mely egyaránt érintheti a kezdő/újra kezdő hobbisportolókat és évtizedek óta mozgó egyéneket is. Ez esetben mindig nagyon fontos, hogy alaposan körbejárjuk a problémát, melynek hátterében állhat akár régebben elszenvedett sérülés, mozgás beszűkülés, helytelen ízületi pozíció, az izomerő egyensúly felborulása.

Mobilitási probléma 
Sokaknál láthatjuk, hogy bár maga a guggolás panaszt nem okoz, a gyakorlatot mégsem tudják helyesen kivitelezni, akár a mélység akár a technika szempontjából. Ilyenkor mindig érdemes megnézni, hogy vajon a probléma hátterében nem egy mobilitásban való elmaradás áll, mely akadályozza a helyes guggolást. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a problémát nem is a térdízületben találjuk, hanem a szomszédos ízületekben, mint a boka, csípő ízületben, de akár a felső háti gerinc merevsége is akadályt szabhat a mozdulatnak.

Bármelyik problémával is állsz szemben, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, aki egy alapos betegvizsgálatot követően a TE problémádra, személyre szabva tud neked segítséget nyújtani. Mi manuálterápiás módszerekkel dolgozunk, melyek kiválóak a fájdalomcsillapításra, mobilitási problémák javítására, valamint az ízületi pozíció korrigálására. 

Ezen felül megfelelő #gyógytorna gyakorlatokkal biztosítjuk az izomerő egyensúly helyreállítását, valamint a funkcióba való visszatérést. 

A gyorsabb eredményekért javasoljuk a terápia #jégszauna -val való kiegészítését, mely felgyorsítja a regenerációt és a szervezet öngyógyító folyamatait, azonnali fájdalomcsillapító hatással bír, valamint energiával is feltölt.

“Gyógyító testmozgás professzionális szinten!”

Jelentkezz be online állapotfelmérésre, terápiára: 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam