Mitől alakulnak ki a sérülések? Mit lehetne tenni ellenük?




Mitől alakulnak ki a sérülések? Mit lehetne tenni ellenük?

A sérülések nagyrésze rosszul végzett / nem elvégzett bemelegítések és elmaradt nyújtások miatt alakul ki. #Prevenciós terápiáink során összeállítunk személyre szabott bemelegítést (sportágnak megfelelően), igyekszünk megtanítani a helyesen kivitelezett nyújtásokat. Fontos odafigyelni a megfelelő mozdulatra, hogy tényleg azt az izomcsoportot dolgoztassuk / nyújtsuk meg, ami szükséges, ezenkívül oda kell figyelni a megfelelő megtartási időre is, mely nem elhanyagolható egy nyújtás során. Prevenciós gyógytorna, medical fitness alkalmaink során hangsúlyt kap az egyensúly és #propriocepció fejlesztése is, csökkentve ezáltal a sérülések kialakulásának esélyét.

Ha már kialakult egy sérülés, akkor mi a teendő?
Előző bejegyzésünket folytatva egyes sérülés típusok kezelési metódusát mutatnánk be.
Traumatikus sérüléseknél, melyek lehetnek különböző izom húzódások, ficamok - rándulások és részleges / teljes szakadások fontos a mielőbbi #rehabilitáció megkezdése.

Izomhúzódások: 
Az izmok szerkezete ép marad, ezért egy gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé. Kialakulhatnak folyamatos terhelés következtében vagy egy hirtelen és nagysebességű rossz mozdulat következtében.

Ficamok és rándulások:
Az ízületeket ért mechanikai erő hatására alakulnak ki. Rándulás esetén az ízületi felszínek a helyükön maradnak, viszont az ízületi tok és szalagok megnyúlnak. Ezzel szemben a ficam esetén az erőbehatás hatására a csontvégek az ízületi vápán kívül maradnak és az ízületi tok és szalagok súlyosabban sérülnek.

Részleges és teljes szakadások: 
Általában rossz mozdulat vagy sportolás közben alakulnak ki ilyen típusú sérülések. Ezeknek a sérüléseknek a kezelése a szakadás mértékétől függ.

Fontos hangsúlyozni, hogy minél előbb elkezdődjön a megfelelő terápiás eljárás. Budaörsi MozgásKlinikánkon az állapotfelmérés során meghatározzuk a kezelési célt, illetve milyen eljárásokra lesz szükség az eredményes rehabilitáció elérése érdekében. (manuálterápia, manuálterápiával kombinált gyógytorna, Medical Fitness, gyógytorna) Már az állapotfelmérés során alkalmazunk manuálterápiás fogásokat, melyek hatására már egy kezelés hatására is jelentős fájdalom csillapító eljárásban részesülnek a hozzánk forduló betegek. Kezelések során minden mozdulatot és terápiás fogást fájdalom határig végzünk, ezzel megakadályozzuk a szervezet által automatikusan elindított védekező mechanizmust. Fontos hangsúlyozni, hogy megfelelően adaptált kezelési metódussal és kezelési módszerekkel egy gyors és eredményes rehabilitáció érhető el. 


Kezeléseink mellé kiegészítésnek ajánljuk a krioterápiás kezelést. A kezelés magába foglalja a célszövet hűtését a helyi anyagcsere csökkenésének elősegítése és a sérülési tünetek csökkentése érdekében, elősegítve a gyógyulási folyamatot. A különböző ízületi és izomfájdalmak csökkentésére hatásosabb a teljes testes krioterápa, a #krioszanua alkalmazása. Ajánljuk akut és krónikus fájdalmak, akut duzzanat (a vérzés és az ödéma kezelésére), myofascialis triggerpontok, izomgörcs, akut izomtörés, szalagrándulás, zúzódás esetén.

#Manuálterápia során különböző fogásokat alkalmazva csökkentjük a fájdalmat, esetleges blokkokat oldunk, mozgástartományt növelünk, helyreállítjuk a felborult izomegyensúlyt, egyes torziókat helyreállítjuk.

Manuálterápiával kombinált #gyógytorna során a manuálterápiás fogásokat a gyógytorna eszköztárában lévő gyakorlatokkal vegyítjük. Ezáltal egy gyorsabb rehabilitációt teszünk lehetővé.

#MedicalFitness és sportrehabilitáció során egyrészt sportágnak megfelelő gyakorlatokat végzünk, illetve egyes sérülések után megfelelően adaptált edzéseket végzünk.

"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Foglalj időpontot hozzánk: https://budaors.mozgasklinika.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam