Kosárlabda sérülések




Minden évben a kosárjátékosok szembesülnek különböző sérülésekkel a rövid – szakaszos kitöréses tevékenységek, a gyors megállások és elindulások, illetve a fizikai érintkezések miatt. Nagyon fontos, hogy mind a felkészítő, mind a verseny időszakban kellő figyelmet fordítsunk a kosarasok prevenciós gyakorlataira a sérülések megelőzésének érdekében. 

A szakirodalmak szerint hetente 3 alkalommal kötelező jelleggel kellene gyógytornász, sportfizioterapeuta felügyeletével végzett propriocepciós tréninget végezni a megfelelő térd – boka stabilizátorok erősítése mellett.




Boka és láb sérülések
Csak pár sérülés, amik ismerősek lehetnek azoknak akik már kosaraztak. Ide sorolandók a bokarándulások, részleges/teljes keresztszalag szakadások, Achilles ín gyulladás, különböző csonttörések. 
Ezek általában az elugrás, ugrásból rosszul való leérkezés következtében, véletlen rálépésekből vagy labdaütés közben egy rossz lépés következményeként alakulhatnak ki. Az, hogy egy – egy sportoló milyen súlyos sérülést szenved nagyban meghatározza az illető fizikai, szöveti állapota, ezért is fontos, hogy megfelelő prevenciós tréningben részesüljenek, illetve hogy ha már kialakult a sérülés azonnal megkezdjük a megfelelően adaptált fizioterápiás programot a minél előbbi visszatérés érdekében.

Térd sérülések 
Kosarazók körében a rándulások és a húzódások a leggyakoribbak. Szerencsére ezek általában gyorsan megoldható problémák, 2-3 manuálterápiás kezelés alkalmával a fájdalom csillapítható/megszüntethető. Elterjedt az Osgood Schlatter szindróma sportoló gyerekek körében, ami egy elég erőteljes térdfájdalommal jár, melyet duzzanat is kísérhet. Sérülés nélkül alakul ki folyamatos túlterhelés következtében. A combizomzat feszessé válik emiatt a térdkalács alatti ín is megfeszül, patella terhelése megváltozik és a környező izmokban is megborul az izomegyensúly.

Prevenciós alkalmaink során boka/térd stabilizáló tréninget végzünk különböző szinteknek megfelelően. Ebbe beletartozik az egyensúly – koordináció fejlesztése, a proprioceptív tréning, a corticalis tréning és egyéb eszközök segítségével végzett gyakorlatok. 

Ha már kialakult problémával jelentkeznek nálunk akkor állapotfelmérést követően egyéni terápiás tervet készítünk. Sérülést követően a Mozgásklinika- Manuálterápia és Gyógytorna terápiás koncepcióját a Mozgáspiramist követve építjük fel terápiás alkalmainkat/tréningjeinket. 

Manuálterápiával helyreállítjuk szöveti szinten a különböző elváltozásokat, illetve csillapítjuk a fájdalmat. Ezt követően sportspecifikus gyógytorna alkalmaink során izomegyensúly megbomlás esetén a rövidült izmokat nyújtjuk, majd erősítjük a megnyúlt izmokat pedig erősítjük. Megtanuljuk a helyesen kivitelezett bemelegítés és nyújtás módszerét. 

Ezenkívül Budaörsi Mozgásklinikánkon a vendégek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy manuálterápiás kezelést követve vagy akár legyen szó gyógytornáról, sportrehabilitációról terápiájukat jégszaunával (hidegterápia) ki tudják egészíteni. Ezáltal a gyógyulási folyamat felgyorsul, a pszichés és fizikai teljesítmény javul.

“Gyógyító testmozgás professzionális szinten!”

Jelentkezz be online állapotfelmérésre, terápiára:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam