Teniszezőknél a leggyakrabban előforduló sérülések




Támogatóként jelen leszünk az MTSZ Amatőr Tenisz GP által szervezett MTSZ Amatőr Országos Bajnokságon! Az egyéni kategóriák győztesei részére 60.000 Ft értékű ajándékutalványt ajándékozunk 

Teniszezők sérülései 

Teniszezőknél a leggyakrabban előforduló sérülések:
  • tenisz könyök
  • rotatorköpeny sérülései
  • csukló elváltozásai, mint a különböző húzódások, rándulások, túlerőltetésekből fakadó problémák
  • hát problémák
  • térd problémák
  • vádli és Achilles ín problémák


De mit is jelentenek ezek pontosan és mit lehet velük kezdeni?

Teniszkönyök
A tenisz könyök gyakran előforduló probléma mind a teniszezők, mind a páciensek körében. Latinul epicondylitis lateralis humeri, azaz a könyök külső részének a gyulladása, a csuklót mozgató alkari feszítő izmoknak a túlterheléséből keletkező íngyulladás, mely az izmok tapadási helyénél jön létre. Kialakulhat fizikai munka végzése közben, monoton vagy gyakran ismétlődő mozdulatok közben. A teniszezőknél nagy százalékos arányban fordul elő, innen is kapta a betegség a nevét. Teniszkönyök kialakulásakor egyre erősödő fájdalom lép fel az alkar feszítő izomzatában, illetve a könyök külső részén, egyes esetekben a vállig sugározhat ez a fájdalom. Együtt járhat izomerő gyengeséggel, mely a mindennapi életminőségét nagymértékben csökkenti.
Fontos, hogy már a fájdalom indulásakor forduljunk megfelelő szakemberhez, hogy ne alakuljon ki krónikus állapotú teniszkönyök. Klinikánkon manuálterápiával és speciális tréning terápiával orvosolni tudjuk pár kezelés alkalmával a kialakuló vagy már kialakult teniszkönyököt, elkerülve az ortopédiai műtéteket, melyek több hónapos rehabilitációval is járhatnak a gipszrögzítés következtében.

Rotátorköpeny gyulladása
Rotátorköpeny izmokból és ínakból áll össze, melyek a felkarcsontot és a lapockát kötik össze ,így a lapocka stabilizálásában, ki – berotációban játszanak fontos szerepet. Életkor haladtával nő a sérülések kockázata, de sportolóknál, ahol a vállízület nagy terhelésnek van kitéve gyakran előfordulnak a rotátorköpeny különböző sérülései. Ezenkívül a rossz testtartás (ami általános probléma), a különböző súlyok emelése, a rosszul kivitelezett mozdulatok mind hozzásegítik egyes sérülések kialakulását. A sérülés hatására bekövetkezhet a ínszalagok gyulladása, részleges vagy teljes szakadása, illetve különböző izomsérülések alakulhatnak ki. Legjellemzőbb tünet a terheléssel összefüggő fájdalom, illetve az éjszaka megjelenő fájdalom. Ezenkívül a mozgástartomány beszűkülése, izomerő csökkenése.
Klinikánkon a különböző váll problémákat először manuálterápiával kezeljük, ahol a letapadt/sérült részeket oldjuk manuálisan, helyreállítva ezzel a szöveti károsodást, majd megfelelő terheléssel egyénre szabott terápiás terv felállítása után egyéni gyógytorna program során helyreállítjuk a sérülés/fájdalom miatt kialakult izomegyensúly megbomlást. Már 2-3 alkalom után érezheti a javulást a vállában. Manuálterápia hatására a fájdalom csökken (akár egy kezelés hatására is), így minél hamarabb elkezdhetőek a mobilizáló, majd erősítő gyakorlatok a terápia során. Fontos, hogy időben beavatkozzanak szakképzett gyógytornászaink a probléma körbe, hogy ne alakuljanak ki kompenzációk, melyekkel újabb és újabb testrészeken is megjelenhetnek fájdalmak, elváltozások. 

Csuklósérülések
Talán az egyik legelterjedtebb betegség a carpal tunnel szindróma, vagy másnéven alagút szindróma. Lényege, hogy az ott futó ideg a csuklótájon becsípődik. Ez fájdalommal, kéz zsibbadással és izomerő csökkenéssel jár, a mindennapokhoz szükséges mozgásokat ellehetetleníti. Klinikánkon manuálterápiával felszabadítjuk az ideg letapadását okozó kötőszövetes részt, ezáltal megszűntetve a „becsípődést”. Kiemelnénk, hogy egyes véleményekkel szemben ez a problémakör orvosolható és megszüntethető megfelelő terápiával. Fontos, hogy holisztikus szemlélettel nem csak a lokális problémát orvosoljuk, hanem megkeressük mi váltotta ki az ideg körüli szövetek letapadását és azt/azokat az elváltozásokat is orvosoljuk, hogy ne alakulhassanak ki újabb elváltozások, ezáltal elkerülhetővé válnak a műtéti beavatkozások.

Leggyakrabban a túlzott igénybevétel következtében kialakult elváltozásokkal kerülnek hozzánk pácienseink. Idetartoznak a helytelen kéztartás miatt kialakult elváltozások, az egyoldalú – monton terhelésből fakadó problémák, a számítógépes munkákból adódó túlterhelések, illetve a fizikai munka vagy súlyzós edzés során kifejtett nagy erőbehatások által kialakult sérülések.
Ezenkívül Klinikánkhoz lehet fordulni különböző ujjakat ért rándulásokkal, részleges ínsérülésekkel, törés utáni rehabilitációban veszünk részt. Állapotfelmérést követően felállítunk egy egyéni terápiás tervet, melyben meghatározzuk a szükséges különböző manuálterápiás és gyógytorna alkalmakat.
Klinikánkon lehetőség van a kezeléseket (többek között) jégszaunával kiegészíteni ezzel még eredményesebbé és gyorsabbá téve a rehabilitációt 

Bármilyen kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal! Várjuk sok szeretettel Budaörsi Mozgásklinikánkon!


"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Online bejelentkezés, időpontfoglalás: http://budaors.mozgasklinika.hu/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam