Milyen sérülések fordulhatnak elő leggyakrabban egy foci mérkőzésen?




Milyen sérülések fordulhatnak elő leggyakrabban egy foci mérkőzésen? 

Mit lehet tenni, hogy csökkentsük a balesetek, sérülések előfordulását, illetve mi a teendő, hogy minél hamarabb felépüljön egy sportoló az adott sérülésből?

Futball meccsek és a felkészülés során a magas sebesség és az ütközések kombinációjából alakulnak ki leggyakrabban a sérülések, ezenkívül szerepet játszanak a túl nagy és nem megfelelő terhelések, nem megfelelően végzett bemelegítések és nyújtások, illetve a túlterhelésekből kialakult izomdysbalance-ok és az ezekből kialakult statikai eltérések.




Sérülések kezelésében mai napig sokan alkalmazzák a RICE szabályt, azaz Rest - pihentetés, Ice - jegelés, Compression- kompresszió, Eleváció - megemelés.
Manapság a rehabilitációban, főleg a sportolók körében sok vitát indít szakmai körökben, hogy ezt miért kell alkalmazni, vagy pont miért nem.

Pihentetés - ha pihentetjük, akkor nem dolgoznak az ott lévő izmok és az őket körülvevő szövetek, nem kapják meg a számukra szükséges mechanikai ingert, a sérült receptorok nem tudnak újra aktiválódni és ezáltal a propriocepció is csökken. Ez a rehabilitációt lelassítja, illetve később nagyobb az esély egy újabb sérülés kialakulására. Fontos, hogy megfelelő szakmai segítséggel legyen szó rándulásról, húzódásról, részleges szakadásról már aznap, vagy minél hamarabb megkapják a sportolók a megfelelő terápiát, legyen szó manuálterápiás kezelésről vagy sport fizioterápiáról.

Jegelés - a szószerinti jegelés lelassítja a szövetekben lezajló élettani folyamatokat, ezáltal lassítja, és megakadályozza a granulocyták és egyéb szöveti macrophágok megjelenését, melyek elengedhetetlenek a sebgyógyulás kialakulásának folyamatában. Ehelyett inkább speciális “forró jeget” használnak, ami 2-4 celsius fokú. A jég alkalmazásával szövetkárosító folyamatok keletkeznek, így csak fájdalomcsillapításra alkalmas, ha a sportolót kímélni szeretnénk a fájdalomtól.

Compresszio - élettanilag szimpatikus aktivitás következtében vasoconstictio (érösszehúzódás) alakul ki a sérülés pillanatában, majd a sérülést követő 10. perc után olyan mediátorok szabadulnak fel melyek értágulatot hoznak létre, ezt, ha komprimáljuk pluszban lassítjuk a vérkeringést és nehezítjük a szervezet munkáját.

Traumatikus sérülések lehetnek különböző izom húzódások - rándulások és szakadások, térd szalag sérülések (gyakori az unhappy triád néven elterjed elülső keresztszalag (ACL), belső oldalszalag (MCL), medialis meniscus sérülés kombinációja) melyek tipikusan a “láb letapadt és tovább csavarodott” sérülés mechanizmusából alakul ki. Fontos a sérülések kialakulásának megelőzése a felkészülés időszakában. Jól felépített edzéssel, helyesen adaptált fizioterápiával elkerülhetővé válhatnak a sérülések kialakulásának esélyei. Esetleges sérülés kialakulása után fontos a mielőbbi rehabilitáció elkezdése gyógytornásszal, sportfizioterapeutával. Minél korábban elindul a megfelelő fizioterápiás rehabilitációs program, annál gyorsabb és eredményesebb lehet a felépülés az adott sérülésből. 

Fontosnak tartjuk, hogy amint lehet el tudjuk indítani a terápiás programot szakképzett gyógytornász-manuálterapeutáink segítségével: 

Online időpontfoglalás: https://budaors.mozgasklinika.hu


#budaörs #mozgásklinika #mozgásklinikabudaörs #labdarúgás #soccer #eb2020 #fájdalom #PainControl #gyógytorna #manuálterápia #medicalfitness #rehabilitáció #fizioterápia #physio #manualtherapy #futsal #teremfoci #kispályásfoci #jégszauna #hidegterápia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam