#rotátorköpeny sérülések


#rotátorköpeny sérülések

A rotátorköpeny a vállízületet stabilizálásban résztvevő 4 tagú izomköpeny, melyek feladata, hogy a #vállízület mozgatása közben a felkarcsontot ideális pozícióban tartsák.


A vállízület anatómiájából adódóan a rotátorköpenyt alkotó izmok ínai csontok által alkotott csatornákban haladnak, így, ha szűkül a tér ezekben az alagutakban, az ínak fokozott nyomásnak lesznek kitéve. A probléma alapját a stabilizálásért felelős izmok gyengesége okozza, ugyanis ez esetben azok nem képesek a vállízület mozgása során ideális pozícióban tartani a felkarcsontot. A hirtelen vagy rendszeres túlterhelés során fellépő ütközések hatására az ínak begyulladnak, elvékonyodnak, és idővel el is szakadhatnak. 

A jellemző tünetek közé tartoznak a:
  • válltájéki fájdalom, kiváltképp a csavaró mozgásokra, mint például a kabát felvétele
  • a mozgástartomány beszűkülése
  • erőtlenség, gyengeség a kar emelése közben
  • éjszakai fájdalom, főleg az érintett oldalra ráfordulás közben

A kezelés alapját minden esetben a gyógytorna képezi, hiszen ez az egyetlen módja, hogy a problémát kiváltó okot meg tudjuk szüntetni, nem pedig csak a tüneteket kendőzzük, például szteroid injekciók által.
A kezelést megelőzően egy alapos vizsgálattal tájékozódunk a vállízület mobilitásáról, az izmok állapotáról, hogy megállapítsuk, vajon mely izmok gyengesége, esetleg feszessége az, amely a probléma kialakulásához vezetett.

Ezután manuálterápiával csillapítjuk a fájdalmat, megszüntetjük az esetleges letapadásokat, javítjuk az ízületi pozíciót és a mozgástartományt. Ahhoz, hogy az elért változásokat konzerválni tudjuk, a manuálterápiás kezeléseket minden esetben alapos stabilizáló trénig követi, mellyel helyreállítható a vállízület körüli izmok egyensúlyi állapota.

Súlyos esetben, ha teljes szakadás alakul ki, műtéti ellátásra is szükség lehet. Ezesetben a műtétet követő rehabilitációban szintén rendkívül fontos szerepet kap a gyógytorna, melyet érdemes már a műtét előtti időszakban is megkezdeni, hogy a felépülés minél gyorsabban megtörténjen.

"Gyógyító testmozgás professzionális szinten!"

Várunk szeretettel Budaörsön!

Bejelentkezés állapotfelmérésre és terápiára:
https://mozgasklinikabudaors.hu





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Proprioceptív training

Krónikus derékfájás

Bokarándulás és bokaficam